Kako se sele antikviteti?

Selidbe antikviteta i starog namestaja

Pre nekoliko dana zvala nas je gospođa zainteresovana za usluge prevoza i selidbe. Posle kratkog razgovora otišli smo da izvršimo procenu selidbe na licu mesta. Ono što nas je tamo dočekalu u isto vreme nas je i odusevilo i zateklo.

Stan u koji smo došli bio je iz drugog vremena. Sve u njemu bilo je staro i veoma dragoceno. Shvatili smo da ovo nije obična selidba. Ovaj put selimo decenijama čuvane uspomene, fenomenalna umetnička dela, ovaj put selimo antikvitete.
Nakon što smo klijntu objasnili da ovakve predmete ne selimo “tek tako” ona nas je zamolila da joj detaljnije objasnimo kako tačno planiramo da izvedemo selidbu. Inspirisani razgovorom koji smo vodili sa njom odlučili smo da napišmo kratko uputstvo za selidbu antikviteta i umetničkih dela.

Selidba antikviteta i umetničkih dela – šta i kako?

Pod antikvitete spadaju uglavnom veoma stari predmeti, kolekcionarske prirode, koji se čivaju zbog svoje vrednosti, lepote ili sentimentalnog značaja. Ono što bi trebalo da znamo je da se prilikom selidbe antikviteti i umetnička dela moraju dobro zaštiti.

  • Opremite se svim zaštitnim materijalom koji vam može zatrebati. Budite sigurni da pri ruci imate lepljivu traku i skalpel, kao i razne vrste kartona. Preporučujemo troslojni i petoslojni karton i kartonske kutijeStreč i puc-puc foliju morate obavezno da koristite kako bi dodatno zaštitili predmet. Ćebe za zaštitu je takođe dobro imati pri ruci pogotovo kada se sele glomazniji predmeti.
  • Ukoliko selite stari nameštaj imajte na umu da se lakše seli demontirani nameštaj. Ukoliko za to postoji mogućnost demontirajte namštaj i svaki komad posebno zaštitite.
  • Savetujemo vam da sva bitna dokumenta i novac prenosite sami, kao i prilikom svake selidbe.