Saveti za jednostavnu selidbu

Kada ste našli vaš dom iz snova i našli ste agenciju za selidbe, ili ste odlučili da se samostalno preselite,vreme je da se pripremite za selidbu. U jednu torbu spakujte sve što može da vam bude pri ruci narednih par dana, dok su vam sve stvari spakovane. Evo šta uvek treba da imate u blizini:

 • Četkicu i pastu za zube
 • Sapun
 • Papirne i vlažne maramice
 • Rezervni donji veš
 • Rezervne čarape
 • Hanzaplast, lek protiv bolova, a ako koristite neku redovnu terapiju obavezno i to spakujte
 • Zdravstvena knjižica
 • Bitni papiri (sve papire koje smatrate bitnim bolje je da držite kod sebe kako bi isključili rizik da se izgube tokom selidbe)

Ova torba / ranac neka vam uvek bude u blizini. Za selidbu se obucite udobno, naš savet je stara trenerka, majca i patike, ako je napolju hladno obavezno nosite duks, kako se ne bi prehladili.

Pošto ste to spremili, vreme je da se polako spakujete. Cela selidba sastoji se iz nekoliko delova, a to su pakovanje, demontaža stvari, utovar, prevoz, istovar, montaža stvari i raspakivanje. Proći ćemo sada malo detaljnije svaki od ovih procesa.

Jednostavna selidba kroz nekoliko koraka

 1. Pakovanje


  Pakovanje je definitivno najbitniji deo selidbe. Ako se ne spakujete kako treba i ako vaše stvari nisu adekvatno zaštićene imate katastrofu u najavi. Pre bilo kakvog pakavanja treba da nabavite lepljivu traku, papirnu lepljivu traku, novine – puno novina, kartonske kutije, puc-puc i streč foliju.
  Nemojte da mešate stvari prilikom pakovanja. Stvari iz kuhinje pakujte u jednu kutiju, stvari iz dnevne sobe u drugu kutiju a stvari iz kupatila u treću kutiju. Svaku kutiju obeležite i napišite ukratko šta se nalazi u njoj. Naprimer: „Kuhinja – Čaše“.
  Posebnu pažnju obratite na pakovanje staklenih, lomljivih stvari. Svaki predmet posebno zaštitie novinam ili puc-puc folijom i pažljivo spakujte jedan na drugi, i to od najtežeg ka najlakšem. Kutiju nemojte da pretovarite kako bi ste mogli da je zatvorite i da je zaštite lepljivom trakom. Na kutiji obavezno obeležite koja strana ide na gore i da je unutra lomljivi sadržaj.
  Odeću pakujte u posebne kutije za odeću koje imaju ugrađenu šipku na koju se kače ofingeri. Ako niste uspeli da nađete takvu kutiju, stvari pakujte u obične kutije. Obložite prvo kutiju novinama ili kesom.
  Kutije sa kućnim hemikalijama i kutije sa stvarima iz kupatila posebno obeležite kako bi znali da sa tim kutijama postupate pažljivije kako se sadržaj ne bi prosuo.
  Svu hranu kojoj uskoro ističe rok trajanja, ili je lako kvarljiva odmah bacite bez oklevanja. Jedna od najgorih stvari koja može da vam se desi je da vas novi stanbeni prostor dočeka sa mirisom pokvarenih jaja. Ostalu hranu adekvatno spakujte u kutije ili u ručne frižidere.
 2. Demontaža stvari


  Ukoliko selite nameštaj, najjednostavnije će vam biti da ih prvo razmontirate a zatim selite u delovima. Sem ako to nije moguće. Mnogi još uvek imaj velike stare ormane koji prosto nisu rasklopivi.
  Za ovaj podvig trebaće vam šrafcigeri i možda čekić, ako nešto treba malo da se pogura. Pazite kako demontirate stvari. To možda deluje jednostavno ali može da bude opasno. Obavezno treba da imate pomoć, nekoga ko može da pridrži teret. Sve šrafove koje ste izvadili iz nameštaja bezbedno sklonite na neko mesto gde ćete znati gde su prilikom montaže. Najbolje je da ih stavite u neku papirnu kesu i zalepite za deo nameštaja ili pričvrstite folijom.
  Svaki demontirani deo nameštaja posebno zaštitite providnom streč folijom i po potrebi kartonima i puc-puc folijom.
 3. Utovar


  OK, sve stvari su spremne. Vreme je za ozbiljan fizički rad. Jeste li našli prevoz? Ako niste možda je pravo vreme da razmislite o tome da unajmite kombi prevoz ili kamionski prevoz a sa njime možda i radnu snagu za utovar i istovar. Ako vam se to ipak ne dopada i želite da sami sve obavite povedite računa o nekoliko stvari.
  Pakujte od najvećeg ka namjmanjem. Budite kompaktni i razmišljajte tako da treba da ponesete što više nameštaja po turi. Prvo pakujte nameštaj i belu tehniku a zatim kutije z stvarima.
 4. Prevoz


  Pazite kako vozite. Odaberite deo dana kada nisu gužve u saobraćaju i pridržavajte se propisa.
  Ako je potrebno obeležite teret koji prvozite. Izbegavajte uske ulice, sem ako to nije moguće. Parkirajte se što je bliže objektu iz kog se selite i objektu u koji se selite kako bi olakšali utovar i istovar.
 5. Istovar


  Kad ste bezbedno stigli na odredište vreme je da istovarite stvari. Iznosite deo po deo i kutiju po kutiju. Ne uzimajte u ruke više od onoga što možete poneti kako vam stvari ne bi ispale. Nosite svaku kutiju u njenu prostoriju kako bi izbegli zakrčenja. Demontirani nameštaj stavljajte tamo gde želite da stoji kako ga ne bi pomerali 100 puta.
 6. Montaža stvari


  Istovarili ste sav nameštaj i razmestili ga po sobama. Kutije su isto tu i sve je spremno za finale useljenja. Da bi ste mogli da se raspakujete potrebno je da imate elemente na koje ćete odložiti stvari nakon raspakivanja.
  Sećate li se gde ste ostavili šrafove od konkretnog komada nameštaja? Narano da se sećate jer ste poslušali naš savet i šrafove ste stavili u papirnu kesu koju ste potom pričvrstili za deo nameštaje kome šrafovi pripadaju. I za montažu kao i za demontažu biće vam potrebna pomoć. Treba vam neko da vam pomogne u pridržavanje stvari dok vi šrafite.
  Pazite da ne ušrafite ukrivo i da vam šraf ne probije nameštaj. Pazite da uzmete odgovarajući šraf. Ako vam ne ide najbolje je da pozovete majstora koji vrši montažu i demontažu nameštaja.
 7. Raspakivanje


  Uspešno ste montirali sav ameštaj i sve elemente. Sada je vreme za finish selidbe. Raspakujte se polako. Nemate gde da žurite – sada ste u svom novom domu. Krenite od najbitnijih stvari. To zavisi od osobe do osobe, ali uglavnom se kreće od kuhinje. Kako svi moramo i volimo da jedemo bitno nam je da što pre osposobimo prostor u kome se hranimo. Mi preporučujemo da krenete od kuhinje zbog hrane koju ste možda selili. Izvadite je iz kuhinja i odložite na za to predviđeno mesto.