Selidbe Palilula

Selidbe Palilula

Šta da očekujete ako se selite na Palilulu?

Da li vam se već desilo da vam je nakon selidbe, nakon sveg planiranja, pakovanja, raspakivanja, čišćenja i doterivanja novog doma potrebno čak i do nekoliko meseci da se osetite “kao kod kuće”?

Bez sumnje, biće vam potrebno određeno vreme da upoznate mesto gde ste se preselili. Kkomšije, najsnabdeveniju prodavnicu i najbližu piljarnicu u kraju. Međutim, nema razloga da već sada ne upoznate najveću beogradsku gradsku opštinu Palilula, i prihvatite je kao svoju “rođenu.”

Jedna od zanimljivijih činjenica o Paliluli je način na koji je dobila ime. Za vreme Turaka, ova opština se nalazila van gradskih zidina.

Zamislite, tu gde je danas vaš dom, nekada su se nalazili šumarci, proplanci. Takodje i groblje, crvkica i nekoliko mesta gde se vadila glina. I to za jedan od tadašnjih najrasprostranjenijih beogradskih zanata – grnčarstvo.

Prema jednoj legendi, u okviru gradskih zidina pušenje je bilo strogo zabranjeno usled straha od požara. Iz tog razloga su svi ljubitelji duvana pešačili čak do “sela“. Smeštenog na četvrt sata hoda od gradskih zidina” – na šta se kasnije, krajem 19. veka odnosio naziv Palilula – da bi zapalili svoje lule i čibuke.

Za selidbe Palilula, izaberite Alisa agenciju – stručnost koja se isplati

Danas, Palilulu čini 24 mesne zajednice, podeljene na naselja i gradske četvrti.

Najveće palilulsko naselje na desnoj obali Dunava je Karaburma. Tu se nalaze i tri sela: Slanci, Veliko Selo i Višnjica.

Karaburma je “poznata” po tome što se tu nalazi stadion na kome vežba i igra ofk Beograd – Omladinski stadion. Dok se sve “od igle do lokomotive” može nabaviti u jednom od dva tržna centra – Shopping Centar Karaburma i Big Fashion centar.

Jedna od najpoznatijih kafana je kafana Topola. Ima i pijaca, prodavnica, butika, parkova i igrališta za decu. Ako se selite na Karaburmu, nikada vam neće biti dosadno!

Studenti teologije iz cele zemlje doseljavaju se u palilulsku četvrt Bogoslovija, (koja, kao i stadion, pripada naselju Karaburma) Razlgo je da bi studirali teologiju na Bogoslovskom pravoslavnom fakultetu. Dok se u okolini nalazi nekoliko studentskih domova. Na Bogosloviji se nalazi i čuvena hala Pionir, druga po veličini sportska dvorana u čitavom Beogradu.

Udaljeno od Trga republike svega 6 kilometara, Višnjička banja je palilulsko naselje sa desne strane Dunava. Prepoznatljiva je po fasadama od crvene fasadne cigle i pogledu na Dunav sa mnogih terasa kojim se njihovi vlasnici diče.

Selidba Palilula? Alisa je rešenje koje vam olakšava!

Ukoliko se vaš novi dom nalazi na desnoj obali Dunava, uživaćete. U šetnjama, vozeći bicikl i odmarajući se sa prijateljima ili porodicom na keju Ada huje, još jedne četvrti na Paliluli kraj Dunava.

Ada huja je značajna jer se u okviru tok naselja nalazi i čuveni Pančevački most koji povezuje levu i desnu obalu Dunava.

Pančevački most ume da bude zakrčen tokom špica u Beogradu, tako da je, ako se vaš novi dom nalazi “preko mosta” preporučljivo da prilikom selidbe obezbedite profesionalan kombi i kamionski prevoz.

Naselje Lešće je nažalost poznato po jednom od najvećih gradskih groblja. Ali se zato sa desne strane Dunava nalazi i naselje Tašmajdan. Poznato po jednom od najlepših i najraskošnijih parkova u celom Beogradu.

Na Tašmajdanu se takođe nalazi i jedna od najpoznatijih beogradskih crkava, crkva Sv Marka. Interesantno je da je crkva Sv Marka građena sa brojnim prekidima i da je dugo bila najveća neoslikana crkva u Beogradu.

Takođe, u blizini su i neka od najznačajnihih arhitektonskih zdanja na Paliluli: zgrada Glavne pošte u Takovskoj, univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ i Arhiv Srbije.

Jedna od centralnih palilulskih ulica je svakako Bulevar Despota Stefana. Donedavno je bio poznat pod nazivom 29. Novembar, imenom koje se i danas veoma često koristi.

Sa desne strane Dunava nalaze se još naselja: Viline vode, Deponija, Rospi Ćuprija i Ćalije.

Naselja sa leve strane Dunava

Ukoliko se selite u jedno od naselja sa leve strane Dunava, odmah nakon što pređete preko Pančevačkog mosta, dočekaće vas gradska četvrt Krnjača. Njoj pripadaju nekoliko pod-naselja: Dunavski venac, Reva, Kotež, Kožara, Mika Alas i nekoliko blokova u njenom centralnom delu.

U Krnači se takođe nalazi i jedan od prvih Metro-a izgrađenih u Beogradu. Kao i najveća gradska pijaca cveća uz sam Zrenjaninski put.

Sa leve strane Dunava očekuju vas i živopisni pejzaži, kao što je sistem kanala i močvara Sebeš u istoimenom kraju, inače omiljenom mestu ribolovaca.

Pored Krnjače, najpoznatija naselja sa leve strane Dunava su naselja koja su deo Pančevačkog rita, a to su Borča, Ovča Padinska skela.

Naselje Padinska skela ili “Padinjak” poznato je po kazneno-popravnom zavodu – zatvoru. Nalazi se na 2 km od samog naselja. Međutim, u Padinskoj skeli se nalazi i crkva, hala sportova kao i PKB “Beograd.”

Alisa – vaša najbolja podrška za selidbu na Paliluli!

A ukoliko se doseljavate u Ovču, moći ćete da uživate u tzv. „kaljavoj banji“ u Ovči. Izvoru tople i mineralne vode, sa blatom i glinom u čiju se lekovitost kako stanovnici Ovče, tako i mnogih drugih beogradskih neselja kunu.

Interesantno je da su, kao ritska naselja, Borča i Ovča poznata još od XVI veka, kada su se još nalazila u sastavu kraljevine Ugarske.

Iako su se stanovnici naselja koja čine deo Pančevačkog rita, sve do 1933. godine suočavali sa stalnim poplavama, zahvaljujući francuskom društvu “Batinjol,” čiji su članovi četiri godine gradili čvrst i stabilan nasip oko ovih naselja.

Naselje Borča podeljeno je na 6 centara (uključujući i naselje Borča Greda, koje čine centri 4, 5 i 6, gde je smešten glavni trgovinski centar Soopi), Staru Borču i naselje Crvenka, poznato po tome što se njeni stanovnici često rekreiraju – trče, voze rolere ili bicikl.

Pored ovih, sa leve strane Dunava nalaze se još i naselja: Besni Fok, Vrbovski, Glogonjski Rit, Dunavac, Jabučki Rit, Kovilovo, i Tovilište.

U koji god deo Palilule da se selite, ukloliko odvojite malo vremena da popričate sa starosedeocima, čućete zanimljivosti, legende. Takodje i priče i anegdote kojih ima u svakom njenom kraj. Upoznavanje vašeg novog komšiluka biće prava mala avantura.

Ako vam je potrebna selidba Palilula, dovoljno je da pozovete broj 066/ 128-128 .

Selidbe Beograd - Kamionski i kombi prevoz robe i namestaja u Beogradu

Selidbe Beograd

Selidbe u Beogradu nikad nisu lake. Brz saobracaj, uske i nepristupacne ulice samo su neki od problema sa kojima se možete susresti. Zato je najbolje selidbe prepustiti profesionalcima.

Kartonske kutije za pakovanje

Kod nas možete kupiti ili iznajmiti kartonske kutije za pakovanje stvari. Kutije su napravljenje od kvalitetnih materijala i dolaze u dve veličine, po najpovoljnijim cenama.

Kombi prevoz robe i nameštaja

Kombi prevoz idealan je izbor za selidbe manjih porodica, studenata kao i za selidbe manjih preduzeća. Zbog svoje kompaktnosti odlican je za prevoz robe i selidbe po gradu i dostupan je 24 časa dnevno!

Kamionski prevoz

Kada su u pitanju selidbe većih firmi, više komada kabastog nameštaja ili selidbe u inostranstvo, najbolja opcija je kamionski prevoz.

Selidbe inostranstvo

Organizujemo selidbe u inostranstvu. Preselite se bilo gde na svetu uz stručnu pomoć Alisa selidbi.

Selidbe poslovnog prostora

Selidba kancelarija ili magacina vrši se uz najveću pažnju. Mi razumemo koliko je posao bitan i zato ćemo i sa vašim poslom postupati profesionalno i pažljivo.

Selidbe stambenog prostora

Selite se iz stana ili kuće? Pozovite Alisa selibe i prepustite selidbu vašeg života sigurnim rukama. Sa vašim stvarima postupaćemo pažljivo, kao da su naše.

Selidbe specijanih tereta

Želite da preselite klavir, TA peć ili nešto još teže? Nama u Alisa selidbama to nije nikakav problem. Opremljeni smo vrhunskim vozilima i izuzetnom radnom snagom koja je spremna na sve izazove.

Rekli su o nama